Soest, achtertuin

Deze achtertuin in Soest (104 m2) had zijn langste tijd gehad. Op het eerste gezicht was het geen verwaarloosde tuin, maar bij een kritische blik bleken struiken te massief, hout van afboording en schutting verrot en was het geheel wat gedateerd. De bewoners hadden meer dan gemiddeld verstand van zaken en interesse in hetgeen zich in hun tuin afspeelt. Dat maakte het project extra leuk.

klik op een foto voor een volledige weergave

Ook in een tuin leiden meer wegen naar Rome. In tegenstelling tot de meeste andere projecten legde De Tuintekenaar al snel zijn eerste schetsen aan de klant voor. Meedenken over de vormgeving van de eigen tuin is van belang om uiteindelijk tot een tuin te komen die voor lange tijd tot tevredenheid stemt. Er kwamen cirkels voorbij, vierkanten en rechthoeken en meerdere vlakindelingen met diagnole lijnen. Voor de laatste opzet is gekozen. Het geeft gevoelsmatig de meeste ruimte, de (loop)lijnen worden langer en het geheel wordt speelser.

In deze tuin is de grote kastanje op de gemeentegrond achter de tuin van grote invloed op het klimaat in de tuin. Anders gezegd; er is meer schaduw dan je op basis van de ligging zou verwachten. Dat heeft uiteraard gevolg voor de plantenkeuze en de situering van de terrassen.

Schaduw beperkt de plantenkeuze, al is er nog genoeg te kiezen voor een schaduwtuin. De Tuintekenaar heeft er voor gekozen om de beplanting aan de randen van de tuin relatief laag te houden met hier en daar wat uitschieters. Het nieuwe ontwerp geeft de tuin een verrassend ruime aanblik en die moet behouden blijven, ook als de planten volwassen zijn. Omdat de planten weinig massa hebben, heeft De Tuintekenaar relatief veel groenblijvende planten gekozen zodat het winterbeeld nog wel een enigszins groene aanblik heeft, naast het mooie wintersilhouet van de bovengronds afstervende vaste planten.

Aan beide zijden van de tuin zijn verhoogde bakken verschenen om de tuin reliëf te geven. Andere belangrijke hoge elementen zijn de verplaatste Kronkelhazelaar en twee Esdoorns en de gehandhaafde Goudiep. De twee leibeuken zijn geplaatst uit privacy-oogpunt. Omdat De Tuintekenaar altijd op zoek gaat naar zoveel mogelijk plaatsen om planten te laten groeien worden de muren aan de achterkant en de zijkant van de tuin begroeid met drie verschillende klimplanten.

De terrassen zijn benadrukt door natuurstenen vlakken in de bestrating van gebakken klinkers. Dit natuursteen komt terug als randafwerking van de bakken. Tenslotte is een flink aantal planken van de zijschuttingen vervangen en is er een nieuwe poort en schutting aan de achterzijde geplaatst.


Tim Kops